AWstats bugs

Friday, November 13, 2009 

I just installed AWstats on a freebsd system from ports, version 6.95 and ran into some issues with the installer.

First, has a mistake that leads to:

Error: Failed to open ‘(your awstats.model.conf’) for read.

This is because $AWSTATS_PATH is prepended to “/wwwroot/” instead of “/” throughout the script.  Search and replace to fix or try this one (no warranties).

Second, there’s an error in the httpd.conf configuration that fails to provide sufficient permissions.  Add

Options FollowSymLinks

inside the <directory> directive to get the pages to load right.

Third, the icons dont display (or display as broken images) due to a small typo in the icons directory specification.  At line 222 in the yoursite.conf file that generates, use


and make sure the httpd.conf directive reads

Alias /awstatsicons “/usr/local/www/awstats/icons/”

(not …/icon/”) .  I use setup an awstats.conf file in /apache22/Includes (see below) and take the directives out of httpd.conf myself.

# Directives to allow use of AWStats as a CGI
Alias /awstatsclasses “/usr/local/www/awstats/classes/”
Alias /awstatscss “/usr/local/www/awstats/css/”
Alias /awstatsicons “/usr/local/www/awstats/icons/”
ScriptAlias /awstats “/usr/local/www/awstats/cgi-bin/”

# This is to permit URL access to scripts/files in AWStats directory.
<Directory “/usr/local/www/awstats/”>
Options FollowSymLinks
AllowOverride None
Order allow,deny
Allow from all

Posted at 15:20:46 UTC

Category: FreeBSD

Leave a Reply